Настани

ЧИСТЕЊЕ НА ДЕПОНИЈАТА ВО ОГЊАНЦИ

Понеделник, 01 Декември 2014 15:22

ОЧИСТЕНА НАЈГОЛЕМАТА ДЕПОНИЈА ВО ОГЊАНЦИ

Со децении наназад несовесните жители на населено место Огњанци голем дел од својот отпад го исфрлаа на дивата депонија создадена од нив самите.Оваа дива депонија е во близина на црквата Св.Илија и  претставува лоша слика за ова населено место.Депонијата се протегаше на 20.000 метри квадратни и истата е во целост расчистена, во кое расчистување беше вклучена и механизација.На одговорните лица на месната заедница на ова населено место градоначалникот Борче Митевски им посочи да ги информираат жителите за да се грижат за екологијата во средината во која живеат и во иднина сметот да се исфрла на соодветните места наменети за смет канти,контејнери и сл.

HPIM5766HPIM5769HPIM5772HPIM5773HPIM5774HPIM5778

 

ПОПЛОЧЕНА УЛИЦА ВО Н.М. КАТЛАНОВО

Среда, 12 Ноември 2014 19:43

ПОПЛОЧЕНА УЛИЦА СО ПАВЕР ЕЛЕМЕНТИ ВО ДОЛЖИНА ОД 160 МЕТРИ ВО Н.М. КАТЛАНОВО

Уште една улица е поплочена со павер елементи во населено место Катланово во должина од 270 метри.Жителите на овој дел од  Катланово имаа отежнато движење по оваа улица особено кога ќе започнат дождовите.Сега тој проблем е надминат и истите добија модерна улица по која слободно и без потешкотии ке мозат да се движат по истата.Финансиските сретствата за поплочување на оваа улица се издвоени од Будјетот на Општина Петровец и изнесуваат околу 800.000 денари . 

HPIM5626HPIM5627HPIM5628HPIM5629HPIM5630

 

ХУМАНИТАРЕН ТУРНИР ВО МАЛ ФУДБАЛ

Среда, 29 Октомври 2014 08:20

  Во спортската сала во Петровец на 25 и 26 Октомври се одржа хуманитарен турнир во мал фудбал со цел прибирање на парични сретства за да му се помогне на малиот Виктор потребни за операцијата која ке му овозможи  да го продолжи животот како и секое друго дете.По тој повод се организирање и овој турнир на кој земаа учество 28 спортски екипи.Подрдшка  во оваа акција даде и градоначалникот Борче Митевски кој беше присутен на овој турнир кој воедно додели маици на учесниците со логото СО СРЦЕ ЗА ВИКОТОР и пехар на првопласираната екипа.Секогаш овие хуманитарни акции биле поддржани од страна на градоначалникот и Општина Петровец се со цел да им се помогне на сите оние на кој им е потребна помош.

20141026_19495920141026_19501020141026_19521420141026_195300HPIM5473HPIM5498HPIM5501HPIM5515HPIM5516HPIM5523HPIM5524HPIM5527HPIM5530HPIM5542HPIM5546HPIM5548

 

КАМЕН ТЕМЕЛНИК НА ПОМОШНА ПРОСТОРИЈА ВО ДВОРОТ НА ЦРКВАТА СВ.ТРОЈЦА ВО РЖАНИЧИНО

Среда, 15 Октомври 2014 07:50

  На 13.10.2014 година во дворот на црквата Св.Тројца во Ржаничино се постави камен темелник на помошна просторија (кујна и трпезарија) на која свеченост учество зема градоначалникот Борче Митевски  и претставници од црковниот одбор .

HPIM5321HPIM5322HPIM5323HPIM5348HPIM5353HPIM5354HPIM5355HPIM5356HPIM5357HPIM5359HPIM5361HPIM5364HPIM5366HPIM5378HPIM5382

 

Трговски центар кај Скопскиот аеродром

Петок, 03 Октомври 2014 07:26

Ќе се гради трговски центар кај Скопскиот аеродром – инвестиција која ќе донесе 2000 работни места

Бугарската компанија ИСА 2000 ќе гради трговски центар во непосредна близина на аеродромот Александар Велики. Инвестицијата во Luxury Balkan Mall, според најавите на општината Петровец, ќе биде 50 милиони евра и ќе отвори 2000 вработувања. Станува збор за објект двојно поголем од Сити Мол.

- Оваа парцела е околу 70 илјади квадрати. Според најавите на инвеститорот планот е во завршна фаза и се однесува на голем луксузен балканки мол со големина од 200 илјади квадратни метри во кои се планирани 2000 вработувања, вели Борче Митевски, градоначалник на општина Петровец.

Индустриската зона Ќојлија која се протега спроти скопскиот аеродром по површина е најголема во земјава и една од најбараните. Од седумдесетина парцели, уште само три се непродадени.

Бројни домашни и странски компании купија земја за различни намени, од хотели до лесна индустрија, прехрана, логистика и производство на автомобилски делови. 20 одобренија за градба веќе се издадени и се очекува следната пролет зоната да биде големо градилиште.

- Има инвеститори од Бугарија, Турција, Италија, Албанија, како и од Македонија. Веќе издадовме одобрение за градба на луксузен хотел во непосредна близина на аеродромот на турски инвеститор. Хотелот ќе се протега на 21 илјада квардни метри. Веќе се почнати подготвителните работи на фирмата Нов Трејд од Штип која ќе гради хала од 8000 квадрати наменета за автоделови.

Во Петровец италијанска компанија гради и приватна болница со врвна опрема за пациенти од Македонија и соседните земји. Градоначалникот очекува со најавените капацитети не само комплетно да се реши невработеноста во општината туку да работа да најдат илјадници луѓе од поширокиот регион на Скопје.

HPIM5231HPIM5240HPIM5241HPIM5252HPIM5265HPIM5269