Свежо цвеќе на бистата на великанот Коста Апостолов Солев - Рацин

Вторник, 14 Јуни 2016 17:59

На денешен ден,13.06.1943 година, на пат кон партизанската база на планината Лопушник,

близу Кичево, беше убиен Коста Апостолов Солев – Рацин, македонски поет и револуционер,

еден од основоположниците на современата македонска литература.По тој повод

,градоначалникот Борче Митевски и претставници од општинската администрација положија

свежо цвеќе и се поклонија пред бистата на великанот во дворот на истоименото училиште

,,Кочо Рацин,, во Петровец..Свежо цвеќе положија и директорката на училиштето,,Кочо

Рацинн,,Петровец Виолета Јаневска како и претставници Здружението на борците од

Општините - Петровец ,Гази Баба,Илинден и Арачиново.

1213319773_1758388501097699_3015031714645891752_n13332988_1758388627764353_8170490755934715114_n13407286_1758388347764381_2237758695206159378_n13413523_1758388734431009_1367654542226795723_n13413550_1758388484431034_2235568915604191696_n13419235_1758388421097707_2542392036823647153_n13428451_1758388424431040_6907895829854377897_n13428610_1758388567764359_7661970020061855254_n13432243_1758388591097690_397234036708359047_n13434969_1758388644431018_2549501302663103460_n13442119_1758388701097679_4174959942300560214_n13450265_1758388344431048_9003032589792346973_n13450764_1758388497764366_2220475440443673725_n13450898_1758388414431041_6984268899911373844_n

Share